Σελίδες


9.02.2015

Γιάννη Μαυριτσάκη Μετατόπιση προς το ερυθρό. Με την ελπίδα της καταστροφής του κόσμου


Μετατόπιση προς το ερυθρό

Με την ελπίδα της καταστροφής του κόσμου

Από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγο


  Στο έργο Μετατόπιση προς το ερυθρό (όρος της αστρονομίας: το τεκμήριο της 
συνεχούς διαστολής του σύμπαντος), όλα τα θραυσματικά δραματικά πρόσωπα
συνθέτουν μία δυσοίωνη εικόνα για την ανθρώπινη μοίρα: είναι αναπόφευκτο κάποτε
να συντριβούμε και να καταβροχθιστούμε μέσα σε ένα σύμπαν καινοφανών και ημιθανών αστέρων, όπου κάθε τόσο ένας καινούργιος εγωισμός ανασυντίθεται, πιο ισχυρός και απόλυτος από τους προηγούμενους, ένας εγωισμός που αναγκάζει όλους τους άλλους να υποκύψουν και να καταναλωθούν.

   Ο Γιάννης Μαυριτσάκης στα έργα του εστιάζει σε αυτό που κρύβεται πίσω από το παραπέτασμα της πραγματικότητας.  Άλλοτε με πρωταρχική αφορμή το πένθος, 
άλλοτε την αλυσιτέλεια του έρωτα, την αποστροφή προς την κοινωνία, την άρνηση
της ζωής και άλλοτε με την ελπίδα της καταστροφής του κόσμου όπως στο 
Μετατόπιση προς το ερυθρό (2012).

  Η πλαστή εντύπωση ότι τα πράγματα κυλούν υπό μια ομαλότητα, εδώ καταρρίπτεται.
‘Η ζωή είναι κάτι αποτρόπαιο, και πίσω στο βάθος, πίσω από όσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν,
αχνοφαίνονται οι νύξεις μιας δαιμονικής αλήθειας, που κάνουν καμιά φορά τη ζωή χίλιες φορές πιο αποτρόπαιη’ (Χ.Φ. Λάβκραφτ, Άρθουρ Τζέρμυν)

  Μέσα από ένα εμμονικό σκηνικό παιχνίδι στο χώρο και το χρόνο, το πίσω και το μπρος, την αποστροφή και την αγάπη, το προφανές και το ανεξήγητο, το εφήμερο και το διαρκές, το τραγικό και το κωμικό της ανθρώπινης κατάστασης, δημιουργείται ένας κόσμος ασταθής, τρομακτικός αλλά και την ίδια στιγμή σαγηνευτικός, όπου το δραματικό υποκείμενο, αδυνατώντας  να ισορροπήσει μεταξύ δύο τόσο ισχυρών, αντιθετικών παρορμήσεων, φαίνεται προορισμένο μόνο για να εκραγεί, να διαμελιστεί ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να επιλέξει.

  Από το ταξίδι του στις περιοχές του άρρητου, ο συγγραφέας δεν μας φέρνει τίποτα ευοίωνο για τον άνθρωπο, όμως ο κόσμος δεν σταματάει στο πρώτο υποείδος του Homo Sapiens. Το σύμπαν ακόμη μετατοπίζεται.




 *** Το έργο Μετατόπιση προς το Ερυθρό, παρουσιάζεται στο φεστιβάλ Αθηνών 2014 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 3ο διεθνές Φεστιβάλ Between the Seas (Mediterranean Performing Arts) της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 2013
με τον τίτλο Redshift.
Description: https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου